top of page

Time-lapse photography, μια πρώτη γεύση

Τα τελευταία χρόνια ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι είναι η φωτογραφία. Η φωτογραφία αποτελεί μία κλασική αξία. Σε φωτογραφίες συνηθίζεις να αποτυπώνεις σημαντικές στιγμές στην ζωή σου, αξιοθέατα από ταξίδια σου, όμορφα φυσικά τοπία ή και πορτραίτα ανθρώπων που μπορούν να δημιουργήσουν έντονα συναισθήματα όταν τα βλέπει κανείς. Πριν κάποιους μήνες τυχαία συνάντησα μία εφαρμογή για smartphones μέσω της οποίας μπορείς να δημιουργήσεις time-lapse. Δεν είχα ποτέ φτιάξει δικό μου time-lapse και έτσι αποφάσισα να την εγκαταστήσω και να δοκιμάσω. Έτσι ανακάλυψα μια διαφορετική τεχνική φωτογραφίας και μάλιστα με το αποτέλεσμα να με εντυπωσιάζει.


Ας αναφέρουμε όμως μερικά πράγματα για το time-lapse... Το time-lapse είναι μια τεχνική κατά την οποία ένα γεγονός καταγράφεται με διαδοχική λήψη φωτογραφιών ανά χρονικά διαστήματα τα οποία ορίζει ο φωτογράφος. Η συχνότητα καταγραφής είναι πολύ μικρότερη από ότι συνηθίζεται σε ένα βίντεο. Αποτέλεσμα είναι, όταν προβάλλονται με φυσιολογική ταχύτητα (24 εικόνες ανά δευτερόλεπτο), ο χρόνος να φαίνεται ότι κυλά γρηγορότερα από ότι στην πραγματικότητα. Η τεχνική αυτή δημιουργήθηκε για την καταγραφή της εξέλιξης στην κατασκευή κυρίως τεχνικών έργων ή κατασκευών. Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και για την καταγραφή φυσικών φαινομένων ή και μεγάλης διάρκειας πειραμάτων. Ακόμα, συχνά συναντάται και σε ντοκιμαντέρ. Επειδή όμως, η φωτογραφία αδιαμφισβήτητα είναι μια σημαντική μορφή τέχνης, το time-lapse δεν θα μπορούσε να λείπει και από τον κινηματογράφο. Όπου και να χρησιμοποιηθεί όμως, όλες οι περιπτώσεις έχουν ένα κοινό. Η καταγραφή διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι μερικές ώρες, μερικές εβδομάδες, ή ακόμη και χρόνια.


Τα τελευταία χρόνια, με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, ένα έξυπνο τηλέφωνο είναι αρκετό. Εάν μάλιστα, διαθέτει και κάμερα με υψηλή ανάλυση, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακότατο. Απαραίτητο εξάρτημα είναι ένα τρίποδο, ή κάτι το οποίο να κρατάει την κάμερα (ή το κινητό) σταθερό, και κατά συνέπεια και το κάδρο που έχεις επιλέξει να αποτυπώσεις. Βασικό ερώτημα όμως είναι η συχνότητα που θα επιλέξεις να βγάλει τις φωτογραφίες για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει. Η συχνότητα εξαρτάται από τα αντικείμενα που εμπεριέχονται μέσα στο κάδρο σου. Αν θέλεις να καταγράψεις την κίνηση αυτοκινήτων, σύννεφων ή ακόμα και την διαδρομή σε ένα ταξίδι μέσα από το αυτοκίνητο σου, μία φωτογραφία ανά δευτερόλεπτο είναι μία καλή επιλογή. Αν θέλεις να καταγράψεις την ανατολή ή την δύση του ηλίου, ή πλήθος κόσμου να κινείται, θα χρειαστούν μία έως τρεις φωτογραφίες το δευτερόλεπτο. Σε κινήσεις όπως η κίνηση του ήλιου ή αστεριών, μία φωτογραφία ανά 15 έως 25 δευτερόλεπτα είναι αρκετή.



ΠΡΟΣΟΧΗ! Για την καταγραφή φαινομένων όπως τα σύννεφα ή τα κύματα, μπορείς να προσαρμόσεις την συχνότητα ανάλογα με την ένταση του αέρα. Για παράδειγμα, αν θέλεις να καταγράψεις την θάλασσα μία ημέρα με έντονα κύματα, πιθανότατα μία φωτογραφία ανά δευτερόλεπτο δεν είναι αρκετή για να υπάρχει συνέχεια στο τελικό βίντεο. Οπότε ίσως χρειαστούν περισσότερες. Η επιλογή όμως πάντα είναι στην κρίση του κάθε φωτογράφου.


Το time-lapse σου δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσεις τι συμβαίνει γύρω σου από μια διαφορετική σκοπιά. Σαν τεχνική δεν είναι δύσκολη και έχει μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και πολλές φορές το αποτελέσματα είναι εκπληκτικό! Δοκίμασε το και σίγουρα θα βρεις έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον τρόπο να σπαταλάς δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου!


bottom of page