top of page

Αστροβραδιά - Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού


Η πρόσκληση ήρθε από το μουσικό σχολείο Βαρθολομιού και έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη χαρά, καθώς αυτό που ξεκίνησε στη Γαστούνη αποδείχθηκε πως είχε συνέχεια. Μια αστροβραδιά στην αρχή της σχολικής χρονιάς ήταν ίσως το καλύτερο κίνητρο για τους μαθητές ώστε να έρθουν σε επαφή με την αστρονομία, να αποκτήσουν νέες γνώσεις και να δυναμώσουν την όρεξη τους για μάθηση. Επιπλέον ήταν ένας τρόπος να κατανοήσουν πως η ενασχόληση με την επιστήμη δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις σχολικές αίθουσες.


Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο και δεν απευθυνόταν μόνο στους μαθητές του συγκεκριμένο σχολείου. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, από την ευρύτερη περιοχή άρχισαν από νωρίς να έρχονται στον χώρο του σχολείου με μεγάλο ενθουσιασμό και περιέργεια. Η βραδιά ξεκίνησε με το σχετικό καλωσόρισμα στον κόσμο από την διευθύντρια του σχολείου, κα Μπίρμπα Μαρία. Στην συνέχεια, αφού ο υποδιευθυντής του σχολείο κος Σταματίου Γιώργος συνέδεσε με έναν ιδιαίτερο τρόπο την μουσική και τους ήχους με τους πλανήτες, τον λόγο πήρε το μέλος της ομάδας Atlas Stories, Βαγγέλης Πασπαλιάρης. Ως μεταπτυχιακός φοιτητής στην Αστροφυσική, με μία σύντομη παρουσίαση, αρχικά εξήγησε πως από τα νεφελώματα δημιουργούνται τα ηλιακά συστήματα στο σύμπαν και στην συνέχεια ξενάγησε το κοινό στο Ηλιακό μας σύστημα, ξεκινώντας από τον Ήλιο και καταλήγοντας στα πέρατα του και την ζώνη του Όορτ.



Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή. Τρία τηλεσκόπια ήταν στραμμένα προς τον καθαρό φθινοπωρινό ουρανό και ξεκίνησε η παρατήρηση. Με την βοήθεια των Κακουλίδη Μπάμπη, Τζίκα Πέτρου και Γώτη Γεράσιμου (επίσης μέλους της ομάδας Atlas Stories) αντικείμενα όπως οι πλανήτες Δίας και Κρόνος, οι Πλειάδες, ο Βέγας και η Μεγάλη Άρκτος έγιναν λίγο πιο μεγάλα στα μάτια των παρατηρητών. Οι χειριστές των τηλεσκοπίων επίσης εξηγούσαν στο κοινό τα αντικείμενα που παρατηρούσαν, καθώς και έδειχναν αστερισμούς στον ουρανό. Κατά την διάρκεια της αναμονής, μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ σχετικά με το διάστημα, καθώς και να κεραστεί γλυκό και αναψυκτικό που πρόσφεραν οι μαθητές του σχολείου. Τέλος, ένα άλλο μέλος της ομάδας Atlas Stories, ο Ζορμπάνος Παναγιώτης, κάλυψε φωτογραφικά την εκδήλωση και μας χάρισε όμορφες φωτογραφίες, όπως αυτή στην αρχή του άρθρου.


Ήταν η δεύτερη κατά σειρά αστροβραδιά που διοργανώθηκε με τη συμβολή της ομάδας Atlas Stories. Στόχος είναι οι αστροβραδιές να γίνουν θεσμός στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας έτσι ώστε όλο και περισσότεροι να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της ερασιτεχνικής αστρονομίας. Ανάλογες εκδηλώσεις, και με ευρύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον πρόκειται να ακολουθήσουν.



bottom of page