top of page

1ος Πλανητικός Μαραθώνιος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών


Ο 1ος Πλανητικός Μαραθώνιος διοργανώθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και πρόκειται για ένα παιχνίδι γνώσεων αστρονομίας και συνεργασίας μεταξύ των παικτών. Η αφετηρία ήταν το Ζάππειο Μέγαρο όπου είχε τοποθετηθεί ο ήλιος και περιμετρικά αυτού υπήρχαν οκτώ "Σημεία-Σταθμοί". Κάθε σταθμός αντιπροσώπευε έναν από τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος. Συνολικά συμμετείχαν 135 διαγωνιζόμενοι οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε 35 ομάδες. Η κάθε ομάδα, αφού της δόθηκαν τα πρώτα στοιχεία, έπρεπε να υπολογίσει τις συντεταγμένες που θα την οδηγούσαν στον κάθε σταθμό-πλανήτη. Εκεί τους περίμενε ένας νέος γρίφος που σχετιζόταν με τον υπολογισμό κάποιου μεγέθους. Όποια ομάδα έλυνε τους γρίφους πιο γρήγορα κέρδιζε. Να σημειωθεί ότι οι διαγωνιζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες από το διαδίκτυο.


Σημαντική ήταν η συμβολή στην διοργάνωση από τους εθελοντές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές στην αστροφυσική και άλλους τομείς. Οι εθελοντές βρίσκονταν στα "Σημεία-Σταθμούς", έδιναν τους "γρίφους" στις ομάδες και στο τέλος έλεγχαν την ορθότητα των απαντήσεων και της συλλογιστικής τους πορείας. Η συμμετοχή μας ως εθελοντές στον Πλανητικό Μαραθώνιο ήταν μια εμπειρία ιδιαίτερα ξεχωριστή. Σταθμός μας ήταν η Γη, όπου οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να υπολογίσουν την μάζα του πλανήτη μας, χρησιμοποιώντας ως δεδομένη την περίοδο περιφοράς της Σελήνης γύρω του. Για τον υπολογισμό αυτό, δίδονταν οι κατάλληλες σχέσεις που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Ανάλογες δοκιμασίες υπήρχαν και στους υπόλοιπους σταθμούς. Με αυτό τον τρόπο οι διοργανωτές, κατάφεραν με έναν όμορφο τρόπο, εκτός από το να ψυχαγωγήσουν όποιον συμμετείχε, να τον κάνουν να αποκτήσει και νέες γνώσεις, με έναν τρόπο διασκεδαστικό, κάνοντας ταυτόχρονα νέες γνωριμίες.


Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον απόγευμα που ξεκίνησε στο Ζάππειο Μέγαρο και συνεχίστηκε σε όμορφα σημεία του κέντρου της Αθήνας, όπως ο Εθνικός Κήπος, το Σύνταγμα και οι υπόλοιπες τοποθεσίες όπου είχαν τοποθετηθεί οι Σταθμοί-Πλανήτες. Τελικός προορισμός φυσικά ήταν ο Λόφος της Πνύκας και το Αστεροσκοπείο Αθηνών κοντά στο Θησείο. Εκεί έγινε η τελετή απονομής των βραβείων και των αναμνηστικών στους νικητές. Για την ιστορία, η ομάδα που τερμάτισε 1η ήταν οι "Κυνηγοί Πλανητών" κερδίζοντας το ξεχωριστό βραβείο του τηλεσκοπίου. Στόχος της εκδήλωσης σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν η διεπαφή μεταξύ επιστήμης-πολιτισμού-αθλητισμού.

Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης από την GAP Tv Facilities.

bottom of page