top of page

Κόκος, ο παπαγάλος της Ρήγα Φεραίου


Όσοι είχαμε περπατήσει στον πεζόδρομο σίγουρα θυμόμαστε τη χαρακτηριστική φιγούρα του Κόκου, του κόκκινου παπαγάλου που αποτελούσε σήμα κατατεθέν του pet shop "Ζούγκλα". Ο Κόκκος μαζί με τους φίλους του τα περιστέρια αποτελούσαν σίγουρα την πιο cool παρέα της Πάτρας. Οι περαστικοί καθημερινά "ενοχλούσαν" τον Κόκκο και αυτός με τον δικό του τρόπο, ανταπέδιδε πάντα τα πειράγματα σε μικρούς και μεγάλους.


Η φήμη του είχε φθάσει μέχρι τη Βρετανία, καθώς το BBC έκανε εκτενές ρεπορτάζ για την κλήση που δέχθηκε ο Κόκος από τη δημοτική αστυνομία της Πάτρας, για παράνομη κατάληψη θέσης στάθμευσης (πριν η Ρήγα Φεραίου πεζοδρομηθεί).


Το pet shop έκλεισε το 2015 και ο διάσημος παπαγάλος άλλαξε διεύθυνση κατοικίας. Η απουσία του είναι ακόμα αισθητή, όμως πάντα θα αποτελεί μια όμορφη τροπική ανάμνηση, όχι μόνο των πατρινών αλλά και των χιλιάδων τουριστών που είχαν φωτογραφηθεί μαζί του.

Η παραπάνω φωτογραφία ανήκει στην @vagge_ και αποτέλεσε αφορμή για αυτό το άρθρο.

Γενικά για τους Μακάο:

Ο Κόκος ανήκει στο είδος των Πορφυρών Μακάο (Αra macao). Oι Μακάο είναι παπαγάλοι με μακριά ουρά που απαντώνται στις τροπικές περιοχές της Αμερικής. Υπάρχουν 18 είδη Μακάο, μερικά από αυτά είναι: Κοκκινοπράσινος Μακάο (ara chloroptera), Υιακίνθιος (Anodorhynchus hyacinthinus), Άρα Αραραούνα (Ara ararauna).


Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι Μακάο ζουν 30 με 40 χρόνια, αλλά σε συνθήκες αιχμαλωσίας μερικοί έχουν ξεπεράσει τα 60. Το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 100 εκατοστά (συνήθως 80-90 εκ.)


bottom of page