top of page

Καλωσορίζοντας την άνοιξη (εαρινή ισημερία)


Μπορεί ημερολογιακά η άνοιξη να έχει έρθει εδώ και 20 ημέρες, μαζί με τον μήνα Μάρτιο, στην πραγματικότητα όμως αυτό που καθορίζει τις εποχές, δεν είναι το ημερολόγιο και οι μήνες, αλλά η θέση της Γης σε σχέση με τον Ήλιο. Οι μήνες είναι απλά μια ανθρώπινη εφεύρεση για να μετράμε το έτος, δηλαδή το διάστημα κατά το οποίο η Γη κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.


Κατά το ελλειπτικό αυτό ταξίδι της γύρω από τον ήλιο, η Γη μεταβάλει την θέση της και την απόσταση της σε σχέση με αυτόν. Αντίθετα όμως, διατηρεί σταθερή την γωνία του άξονα περιστροφής γύρω από τον εαυτό της, με το επίπεδο της εκλειπτικής (δηλαδή το επίπεδο της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο - βλέπε εικόνα). Επειδή όμως το επίπεδο αυτό δεν συμπίπτει με το επίπεδο του ισημερινού, αυτό έχει ως συνέπεια την μεταβολή της διάρκειας της ημέρας και νύχτας καθώς και την αλλαγή των εποχών.


Οι κινήσεις αυτές, που περιγράψαμε παραπάνω, έχουν επίσης ως αποτέλεσμα, δύο φορές τον χρόνο, οι ακτίνες του ηλίου να πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό. Αυτό συμβαίνει όταν βρεθεί στο σημείο που τέμνονται τα δύο επίπεδα που προαναφέραμε. Τότε, το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου. Δηλαδή ημέρα και νύχτα έχουν ίδια διάρκεια με αποτέλεσμα να έχουμε Ισημερία.



Σήμερα, στις 18:15, έχουμε την επίσημη έναρξη της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, όπου και βρίσκεται η χώρα μας. Η ισημερία αυτή ονομάζεται Εαρινή Ισημερία. Αντίθετα στο νότιο ημισφαίριο η ίδια ημέρα ονομάζεται Χειμερινή Ισημερία και σημαίνει την έναρξη του φθινοπώρου. Καλωσορίζοντας λοιπόν την άνοιξη, περιμένουμε οι ημέρες να γίνονται όλο και μεγαλύτερες μέχρι και το θερινό ηλιοστάσιο (τέλη Ιουνίου), όταν η ημέρα έχει και την μεγαλύτερη διάρκεια της σε σχέση με την νύχτα.


Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε χρόνο η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται κατά περίπου ένα λεπτό της ώρας και ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό. Κατά συνέπεια, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ρυθμό ενός λεπτού καθ' έτος (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας). Με λίγα λόγια, η τροχιά της γης γύρω από τον ήλιο δεν είναι τέλεια, ούτε σταθερή, έτσι με τα χρόνια, το καλοκαίρι κερδίζει χρόνο από την άνοιξη και το φθινόπωρο από τον χειμώνα!




bottom of page