top of page

Οι Σκιές του Χρόνου στα Λουτρά Καϊάφα


Η περιοχή του Καϊάφα και της ομωνύμου Λουτροπόλεως βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ζαχάρως. Περιλαμβάνει ότι καλύτερο και ωραιότερο διαθέτει η φύση: την θάλασσα του Ιονίου πελάγους με την εκτεταμένη μήκους 4 χμ. ακτή, το θαυμάσιο πευκοδάσος της Στροφυλιάς, την οροσειρά του μυθικού όρους Λαπίθα στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται η πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών και το Γεράνιο Άνδρο, συνθέτοντας ένα μοναδικό στον κόσμο οικοσύστημα απαράμιλλης ομορφιάς, το οποίο περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο του δικτύου Natura 2000. Προορισμός εύκολα προσβάσιμος, καθώς απέχει από την Αθήνα περίπου 4 ώρες μέσω της Ε.Ο. Κορίνθου- Πατρών και μιάμιση ώρα περίπου από την Πάτρα μέσω Ε.Ο. Πατρών Πύργου.


Σύμφωνα με τις περιγραφές του Παυσανία και του Στράβωνα η λίμνη Καϊάφα δεν υπήρχε. Όμως, το βαλτώδες τοπίο σε συνδυασμό με το αμμώδες έδαφος προμήνυε την δημιουργία της λίμνης, ενώ σημαντικό ρόλο για τον σχηματισμό της έπαιξαν οι μεγάλοι σεισμοί τον 5ο αι. μ.Χ. που δημιούργησαν καθίζηση του εδάφους. Σε αυτό το μέρος η μυθολογία με την ιστορία μπλέκονται αδιάλειπτα. Οι ιαματικές πηγές έχουν την αρχή τους στους μυθικούς χρόνους, όπου εκεί πιστεύεται πως κατοικούσαν οι Ανιγρίδες Νύμφες, υπεύθυνες για την θεραπεία δερματολογικών παθήσεων. Τα ιαματικά νερά είναι πλούσια σε υδρόθειο, σε αυτό οφείλεται η δυσάρεστη οσμή τους, ενώ το κλίμα απαλλαγμένο από ισχυρούς ανέμους, ατμοσφαιρικές μεταβολές και θερμικές διακυμάνσεις κάνει την θερμοκρασία να παραμένει σταθερή.

Σύμφωνα με την μυθολογία, η περιοχή του Καϊάφα πήρε το όνομά της από την νύμφη Καλλιάφεια που πιστεύεται ότι κατοικούσε εκεί. Ο θρύλος όμως λέει πως η ονομασία του Καϊάφα οφείλεται στον αρχιερέα της Ιουδαίας που καταδίκασε τον Χριστό. Καθώς ο αρχιερέας ταξίδευε με πλοίο για την Ρώμη, ξέσπασε καταιγίδα με αποτέλεσμα να πέσει στην θάλασσα και να βρεθεί στην κοντινή ακτή. Εκεί πήγε ο Καϊάφας να πλυθεί στα ζεστά νερά της πηγής τα οποία αμέσως πήραν την δυσοσμία της ψυχής του, αφού ο αρχιερέας ήταν καταραμένος ως υπαίτιος για την Σταύρωση του Χριστού.


Η ταμπέλα όμως στα Λουτρά γράφει «Άρωμα Κενταύρων» και το εξηγεί: «Πριν ο Ηρακλής ξεκινήσει το κυνήγι του Ερυμάνθιου κάπρου, πέρασε από το γειτονικό δάσος της Φολόης για να συμβουλευτεί τον Κένταυρο Φόλο. Ο Φόλος περιποιήθηκε τον προσκεκλημένο του κερνώντας τον το χιλιόχρονο κρασί των Κενταύρων που φύλαγε στην σπηλιά του. Μόλις, όμως, άνοιξε το βαρέλι, η μυρωδιά γαργάλησε τα ρουθούνια των υπόλοιπων Κενταύρων που έξαλλοι άρχισαν να καλπάζουν κατά εκεί. Στη συμπλοκή ο Κένταυρος Χείρωνας πληγώθηκε κατά λάθος από τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή, ήρθε εδώ να πλύνει τις πληγές του και από το αίμα του μύρισε το νερό».




Άλλη παράδοση αναφέρει πως η δυσοσμία των νερών οφείλεται στον Κένταυρο Νέσσο, ο οποίος κατέφυγε εκεί για να καθαρίσει την πληγή του από τα βέλη του Ηρακλή. Στον Κένταυρο αυτόν ανέθεσε ο Ηρακλής να περάσει την γυναίκα του Δηιάνειρα στον Αχελώο ποταμό, όμως εκείνος θέλησε να την βιάσει. Στις φωνές της, ο Ηρακλής σημάδεψε τον Κένταυρο και τον πέτυχε με το βέλος του. Ο Νέσσος κατέφυγε εδώ για να πλύνει το τραύμα του προκαλώντας δυσοσμία στο νερό των πηγών.




Μέσα στην λίμνη υπάρχει το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί. Συνδέεται οδικά με την όχθη με μια στενή λωρίδα δρόμου. Όλα μοιάζουν να σταματούν στον χρόνο, αλλά τα σημάδια του ερειπωμένου κτηρίου στην άκρη της λίμνης δείχνουν πως ο χρόνος κυλάει αφήνοντας πίσω αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Στις εγκαταστάσεις των λουτρών, το ρολόι δείχνει να έχει σταματήσει κάπου στην δεκαετία του ’60. Το ξενοδοχείο «Γεράνιο» κάποτε ήταν πολύ όμορφο αλλά έμεινε να ερημώσει και να καταστραφεί προσφέροντας θλίψη και νοσταλγία αλλά και ένα πέπλο μυστηρίου για το άδοξο τέλος. Εγκαταστάσεις παρατημένες στην αμέλεια και την αδιαφορία. Και ενώ από την μία το τοπίο σε κάνει να νιώθεις πως ότι είχε να χαρίσει η φύση στον άνθρωπο το έδωσε απλόχερα στην περιοχή του Καϊάφα, από την άλλη αισθάνεσαι την εγκατάλειψη να σε κυριεύει. Και αναρωτιέσαι τελικά τι είναι καλύτερο; Να μείνει παγωμένος ο χρόνος στον Καϊάφα για να μην προλάβει η απληστία του ανθρώπου να καταστρέψει τον φυσικό πλούτο της περιοχής ή καλλιεργώντας οικολογική συνείδηση και με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον να αξιοποιηθεί η περιοχή καλύπτοντας τα γούστα και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη; Όπως και να έχει, μια επίσκεψη στην λίμνη Καϊάφα αξίζει τον κόπο! Μην το αναβάλλετε και μην το καθυστερείτε…


bottom of page