top of page

Αιολικό Πάρκο Παναχαϊκού

Η ομάδα μας αυτή τη φορά όπως λέει και η παροιμία "πήρε τα βουνά" για να φτάσει στην κορυφή του βορειότερου βουνού της Πελοποννήσου, το Παναχαϊκό όρος. Αφορμή για την εξόρμηση αποτέλεσε το επιβλητικό αιολικό πάρκο που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, το οποίο εδώ και χρόνια βλέπουμε από την πόλη της Πάτρας αλλά πότε δεν είχαμε επισκεφτεί.


Η διαδρομή μας ξεκινά από το κέντρο της Πάτρας, νωρίς το πρωί, με εξερευνητική διάθεση και με μια δόση αμφιβολίας σχετικά με το εάν θα καταφέρουμε να φτάσουμε με Ι.Χ. έως την κορυφή του βουνού. Οι πληροφορίες που είχαμε σχετικά με τη διαδρομή ήταν σαφείς. Προσπερνώντας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ακολουθήσαμε τον δρόμο, που οδηγεί στα χωριά Πλατάνι, Αργυρά, Σελλά, Πιτίτσα και έπειτα κατευθυνθήκαμε προς το αιολικό Πάρκο, όπως όριζαν οι ταμπέλες. Στο χωρίο Πιτίτσα κάναμε μια στάση για να πιούμε νερό από τις φυσικές πηγές και απολαύσαμε την ηρεμία στο προαύλιο μιας γραφικής εκκλησίας με πλατάνια. Ο δρόμος προς το αιολικό πάρκο, μετά την διασταύρωση, ήταν χωμάτινος. Αν και αρχικά δειλά αποφασίσαμε να ανέβoυμε προς την κορυφή, καθώς δεν γνωρίζαμε την κατάσταση του δρόμου, η διαδρομή τελικά ανέσυρε τους προβληματισμούς μας. Ο δρόμος αν και δεν είναι ασφαλτοστρωμένος είναι καλοσυντηρημένος και προσβάσιμος ακόμα και με Ι.Χ. Όσο ανεβαίναμε προς την κορυφή η θέα από ψηλά της Πάτρας, του Πατραϊκού κόλπου και της γέφυρας σε μαγνήτιζαν. Όταν οι πρώτες έλικες από τις ανεμογεννήτριες ξεπρόβαλαν πίσω

από τις κορυφές του βουνού ο ενθουσιασμός μας ήταν μεγάλος, καθώς περιμέναμε με αγωνία να φτάσουμε ως το πάρκο. Μιάμιση ώρα περίπου μετά την εκκίνηση της διαδρομής μας βρεθήκαμε σε υψόμετρο 1500 m, στην κορυφή σχεδόν του Παναχαϊκού όρους, ενώ μπροστά μας απλωνόταν ολόκληρο το αιολικό πάρκο, το αίσθημα απερίγραπτο!


Ένα από τα πράγματα που μας απασχολούσε πριν δούμε από κοντά το πάρκο ήταν το κατά πόσο τα υπερμεγέθη αυτά τεχνολογικά κατασκευάσματα, οι ανεμογεννήτριες, θα μπορούσαν να είναι στα αλήθεια όμορφες και να μην διαταράσσουν την αρμονία του φυσικού τοπίου γύρω τους. Η αλήθεια είναι ότι το πάρκο μας έδωσε την απάντηση που χρειαζόμασταν και μας απέδειξε με το παραπάνω ότι αισθητική δεν υπάρχει μόνο στην τέχνη αλλά και στην τεχνολογία. Παρατηρώντας προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο, μια ανεμογεννήτρια σταματά ή ξεκινά ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η ομορφιά της δεν έγκειται μόνο στο εκλεπτυσμένο της ύψος και την τριγωνική συμμετρία της αλλά ικανοποιεί βασικά θεωρήματα της αισθητικής όπως η ελευθερία, η κίνηση και η ηρεμία. Η τάξη του συνόλου στη μεγάλη κλίμακα και η αταξία των ασύγχρονων περιστροφών στη μικρή κλίμακα παρατηρώντας τη συνολική εικόνα του πάρκου, ήταν ένα ακόμα δείγμα αισθητικής. Σε ότι αφορά την αρμονική συνύπαρξη φύσης και τεχνολογίας στο πάρκο ένα κοπάδι με εκατοντάδες μοσχάρια, που έβοσκαν στην περιοχή ήταν η απόδειξη ότι ο άνθρωπος μπορεί να επεμβαίνει με σεβασμό στη φύση. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ζώα έβοσκαν ανενόχλητα ακριβώς κάτω από τους πύργους των ανεμογεννητριών ενώ αυτές λειτουργούσαν καθώς ο θόρυβος λειτουργίας τους είναι σχεδόν μηδενικός.


To αιολικό πάρκο του Παναχαϊκού αποτελείται από δυο μέρη το Παναχαϊκό Ι και το Παναχαϊκό ΙΙ. Το πάρκο είναι φαινομενικά χωρισμένο σε δυο μέρη καθώς η κατασκευή του πρώτου έγινε μέσα στο 2006 και φιλοξενεί 41 ανεμογεννήτριες ενώ το δεύτερο μέρος ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και αποτελείται από 16 ανεμογεννήτριες. Και οι 57 ανεμογεννήτριες είναι ίδιο τύπου συγκεκριμένα της Δανικής εταιρείας Vestas με ονομαστική ισχύ η 850 kW η κάθε μία. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του πάρκου είναι 48.45MW και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών της περιοχής της Πάτρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Άλλα ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά για τις συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες είναι η διάμετρος των πτερυγίων τους, που είναι 52 m, το ύψος του πύργου που κυμαίνεται μεταξύ 65m-85m και το συνολικό βάρος τους που είναι περίπου 120 τόνους. Η Αιολική Παναχαϊκού ΑΕ ανήκει στον ισπανικό όμιλο ACCIONA, ενώ συμμετέχει και η εταιρεία ΕΝ.ΤΕ.ΚΑ ΑΕ. Μέρος των κερδών περίπου 2% αποδίδεται στον δήμο της Πάτρας και του Ρίου.


Μια εκδρομή στο Παναχαϊκό όρος, που απέχει μόλις μιάμιση ώρα από το κέντρο της Πάτρας, είναι η ιδανική βόλτα για όποιον θέλει να ξεφύγει από τη ρουτίνα της πόλης και να δει τον κόσμο με άλλη ματιά. Σε υψόμετρο 1500 μέτρων ο καθαρός αέρας και η μοναδική θέα κάνουν τα καθημερινά προβλήματα και τις ανησυχίες να μοιάζουν μικρά και ασήμαντα. Τέλος, η επίσκεψη στο αιολικό πάρκο θα σου μεταδώσει την ελπίδα, πώς μια νέα εποχή ξεκινά σ’ αυτόν τον κόσμο όσον αφορά στα θέματα παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές μπορεί να προσφέρει τα οφέλη του άνθρακα χωρίς όμως να επιβαρύνει με ρύπους το περιβάλλον. Η Ελλάδα χωρίς αμφιβολία, λόγω του κλίματος και της θέσης της, ενδείκνυται για την αξιοποίηση της τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ευελπιστούμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως έχει ξεκινήσει να γίνεται σήμερα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.


bottom of page